Cotes du Rhône – vin från Rhônedalens sluttningar

Frankrike är ett populärt resmål känt för sitt kök och sitt vin, däribland Cotes du Rhône. Cotes du Rhône är en beteckning på viner som odlas i Rhônedalen i sydöstra Frankrike. De vanligaste vinerna från cotes du rhone är röda men det finns även vitt vin och rosé. För att få kallas Cotes du Rhône måste vinerna vara gjorda på druvorna Grenache, Syrah och Mourvedre. I södra Rhône måste vinerna innehålla minst 40 % Grenache och någon av druvorna Carignan, Cinsaut, Counoise, Muscardin, Vaccarese, Picpoul Noir, Terret Noir, Grenache gris, eller Clairette. I norra Rhônedalen används den blå druvan Syrah och de gröna druvorna Viogner, Marsanne och Rosanne. På Vinoteket kan du köpa de flesta varianterna och snabbt hitta en favorit.

Boka en långresa till Rhônedalen

Eftersom vinerna skiljer sig så mycket åt i norra och södra Rhônedalen är det alldeles ypperligt att boka en långresa: https://www.vetallt.se/sa-far-du-rad-med-en-langresa/ till Rhône för att prova olika viner. Att besöka Rhône och prova god mat och vin på en fransk bistro kommer att bli en fantastisk upplevelse.

När det gäller mat kan man hitta ett Côtes du Rhone-vin som passar till det mesta, från mustiga franska grytor till svensk husmanskost. Vinet finns i alla prisklasser, så att man kan njuta av semestern utan att den tagit allt för mycket på plånboken.