Så betalar du av dina skulder

Många svenskars stora dröm är att bli skuldfria. Vi lever i ett samhälle där det är vanligt att ta lån, så det är inget konstigt om du har lån till både studier, bostad och soffan. Samtidigt kan det vara riktigt skönt att bli skuldfri och få pengar över.

Snöbollseffekten – börja litet sluta stort

Snöbollseffekten är en vanlig metod för att bli skuldfri. Det handlar om att du börjar med det minsta lånet och betalar av det. Sedan tar du nästa, nästa och nästa. Det förutsätter naturligtvis att du betalar extra mycket på lånen för att bli skuldfri i så snabbt takt som möjligt. När du är klar med det minsta lånet får du pengar över. De pengarna lägger du då på att betala av nästa lån. Det innebär att billånet på 100 000 kronor kommer både ekonomiskt och mentalt gå ganska snabbt att betala av, då du redan har klarat av de mindre krediter.

De stora lånen

Till slut har du bara de två stora lånen kvar: studielånet hos CSN och bostadslånet. I det här fallet kan du börja med bostadslånet, då det troligtvis har högre ränta. Du kommer tjäna mer på att snabbare betala undan på ditt bostadslån, istället för att storsatsa på CSN-lånet. Alternativt så angriper du båda lånen samtidigt, om du vill vara helt skuldfri när du har betalat av på bostadsrätten eller villan. Utan skulder kommer du ha mer pengar att både investera, men också köpa och göra saker för. Det kommer då också att bli naturligt att spara ihop till nästa bil eller båt, för du har lärt dig att hantera din ekonomi på ett bra sätt.