Så får du råd med en långresa

Det finns personer som är ute och reser under flera år, medan andra knappt har råd att åka till Kanarieöarna på charter en gång om året. Hur får du råd att vara ute och resa länge?

Reselängtan

Det är härligt att läsa resebloggar och hitta spännande resmål att besöka. Problemet är att det kostar och tar tid att resa. Vissa av oss har mycket tid, men lite pengar. Medan andra har mer pengar, men lite tid. Så finns det personer som verkar ha både tid och pengar, utan att deras föräldrar är miljonärer. Mycket handlar om kunskap. För vissa är resa synonymt med att flyga, att det är bekvämt, få komma till ett hotell med pool och att det känns lyxigt. För andra handlar resande om att hinna se mycket, åka tåg med lokalbefolkningen, besöka annorlunda ställen och bo på vandrarhem. Personer som är vana att åka på charter eller bo på hotell, tänker sig en resa under flera månader måste bli väldigt dyr.

Spara och res

Det vanligaste sättet för att kunna resa mycket och länge är helt enkelt att spara ihop pengar och resa. Du har drömt om att resa jorden runt. Fattar ett beslut om att du ska göra det nästa år. Och sparar ihop så mycket pengar du behöver. Det är ett smart sätt för att resan ska bli av. Utan att fatta ett tydligt beslut och att planera hur mycket det kommer att kosta, så blir det inte av. Du kan resa mycket och länge genom att åka tåg, buss, hitta billiga flygbiljetter och bo på vandrarhem.

Digital nomad

Det andra sättet att kunna vara ute och resa mycket och längre, rentav på heltid, är genom att bli en digital nomad. Det innebär att du arbetar under tiden som du reser. Du driver ett företag online så att du kan försörja dig, samtidigt som du reser jorden runt. Som digital nomad har du sagt upp din bostad och minimerat dina räkningar. Det är smart att också ha sparat ihop en rejäl nödkassa på bankkontot. Du bör vara skuldfri innan du reser iväg. Det är billigare att tillbringa mycket tid i Thailand och Malaysia, än i Kanada eller Spanien. Så många digitala nomader håller till en stor del av året i Sydostasien.