Ekonomi

SkönhetSkönhet

SemesterSemester

Förändra din ekonomiska situation på ett år

Under så kort tid som ett år kan du förändra din ekonomi. Oavsett din ekonomiska situation idag, så kan du göra förändringar som hjälper dig framåt i livet.

Din ekonomiska situation idag

Din ekonomiska situation är summan av din inkomst och dina vanor. Många tänker att deras ekonomi beror på hur mycket pengar de får i lönekuvertet, men hur du hanterar dina pengar påverkar din ekonomiska situation mycket mer. Istället för att vänta på att få högre lön, att något under ska ske eller bara vara passiv, så kan du förändra ditt finansiella läget. Ju snabbare du börjar, desto snabbare kommer du att se resultat.

Ekonomiska vanor

Visst påverkar lönen hur god ekonomi du har, men det finns många höginkomtagare som trots sin höga lönen inte är skuldfria och som i slutet av månaden faktiskt inte har så mycket pengar kvar. Om du arbetar som butiksbiträde och tjänar 25 000 kronor i månaden och varje månad investerar 4000 kronor i aktier, så har du på ett år en aktieportfölj på 48 000 kronor. På två år har din aktieportfölj växt till 96 000 kr. Och då är inte ränta-på-ränta effekten medräknad. Om du däremot har en lön på 40 000 kronor och bara investerar 2000 kronor i månaden, så har du 24 000 kronor på ett år; 48 000 kronor på två år, samt ränta. Möjligheten att spara mycket är större desto högre lön du har. Men en person med lägre inkomst som sparar och investerar kommer i det långa loppet faktiskt har bättre ekonomi, än en höginkomsttagare som bara låter pengarna rinna mellan fingrarna. Det handlar om vilka ekonomiska vanor du har.

De 3# grunderna

För att förbättra din ekonomi ska du fokusera på de tre grunderna: spara pengar, investera pengar, betala av dina lån. Besluta dig för att du ska lyckas spara 4000 kronor varje månad. Lär dig mer om aktier och aktiemarknaden genom att läsa Dagens Industri, lyssna på ekonomipoddar och läsa informativa böcker, så att du kan göra goda ekonomiska val. Samtidigt arbetar du på att betala av dina lån. Börja med det minsta lånet, klädlånet på 6000 kronor eller soffan på 15 000 kronor. Betala av så snabbt som möjligt. Det är en skön känsla att känna att man hanterar sin ekonomi väl.

Du behöver också en nödbudget ifall olyckan eller arbetslösheten är framme. Om du inte har pengar sparade på banken bör du först spara ihop en nödbudget genom att lägga undan 4000 kronor varje månad. När du sedan har 48 000 kronor på bankkontot om ett år, då kan du fortsätta med att investera 4000 kronor varje år. Du kommer bli förvånad hur snabbt du kan förändra din ekonomi genom att medvetet spara, investera samt betala av dina skulder.

Så får du råd med en långresa

Det finns personer som är ute och reser under flera år, medan andra knappt har råd att åka till Kanarieöarna på charter en gång om året. Hur får du råd att vara ute och resa länge?

Reselängtan

Det är härligt att läsa resebloggar och hitta spännande resmål att besöka. Problemet är att det kostar och tar tid att resa. Vissa av oss har mycket tid, men lite pengar. Medan andra har mer pengar, men lite tid. Så finns det personer som verkar ha både tid och pengar, utan att deras föräldrar är miljonärer. Mycket handlar om kunskap. För vissa är resa synonymt med att flyga, att det är bekvämt, få komma till ett hotell med pool och att det känns lyxigt. För andra handlar resande om att hinna se mycket, åka tåg med lokalbefolkningen, besöka annorlunda ställen och bo på vandrarhem. Personer som är vana att åka på charter eller bo på hotell, tänker sig en resa under flera månader måste bli väldigt dyr.

Spara och res

Det vanligaste sättet för att kunna resa mycket och länge är helt enkelt att spara ihop pengar och resa. Du har drömt om att resa jorden runt. Fattar ett beslut om att du ska göra det nästa år. Och sparar ihop så mycket pengar du behöver. Det är ett smart sätt för att resan ska bli av. Utan att fatta ett tydligt beslut och att planera hur mycket det kommer att kosta, så blir det inte av. Du kan resa mycket och länge genom att åka tåg, buss, hitta billiga flygbiljetter och bo på vandrarhem.

Digital nomad

Det andra sättet att kunna vara ute och resa mycket och längre, rentav på heltid, är genom att bli en digital nomad. Det innebär att du arbetar under tiden som du reser. Du driver ett företag online så att du kan försörja dig, samtidigt som du reser jorden runt. Som digital nomad har du sagt upp din bostad och minimerat dina räkningar. Det är smart att också ha sparat ihop en rejäl nödkassa på bankkontot. Du bör vara skuldfri innan du reser iväg. Det är billigare att tillbringa mycket tid i Thailand och Malaysia, än i Kanada eller Spanien. Så många digitala nomader håller till en stor del av året i Sydostasien.

Så betalar du av dina skulder

Många svenskars stora dröm är att bli skuldfria. Vi lever i ett samhälle där det är vanligt att ta lån, så det är inget konstigt om du har lån till både studier, bostad och soffan. Samtidigt kan det vara riktigt skönt att bli skuldfri och få pengar över.

Snöbollseffekten – börja litet sluta stort

Snöbollseffekten är en vanlig metod för att bli skuldfri. Det handlar om att du börjar med det minsta lånet och betalar av det. Sedan tar du nästa, nästa och nästa. Det förutsätter naturligtvis att du betalar extra mycket på lånen för att bli skuldfri i så snabbt takt som möjligt. När du är klar med det minsta lånet får du pengar över. De pengarna lägger du då på att betala av nästa lån. Det innebär att billånet på 100 000 kronor kommer både ekonomiskt och mentalt gå ganska snabbt att betala av, då du redan har klarat av de mindre krediter.

De stora lånen

Till slut har du bara de två stora lånen kvar: studielånet hos CSN och bostadslånet. I det här fallet kan du börja med bostadslånet, då det troligtvis har högre ränta. Du kommer tjäna mer på att snabbare betala undan på ditt bostadslån, istället för att storsatsa på CSN-lånet. Alternativt så angriper du båda lånen samtidigt, om du vill vara helt skuldfri när du har betalat av på bostadsrätten eller villan. Utan skulder kommer du ha mer pengar att både investera, men också köpa och göra saker för. Det kommer då också att bli naturligt att spara ihop till nästa bil eller båt, för du har lärt dig att hantera din ekonomi på ett bra sätt.

Dina svarta måsten

Det finns några klädesplagg du måste ha i din garderob. Snygga svarta basplagg som gör dig redo för alla tillfällen.

Den svarta klänningen

Att ha en svart klänning tillhör varje kvinnas garderob. Då är du redo för både fest och begravning. Satsa på en klassisk klänning som du kan bära till allt. Om du sätter på dig en kavaj eller cardigan, så fungerar outfiten på arbetstid. Med halsband och högklackat kan du ha den på nyår, dejten eller en konsert. Med en svart blazer, kavaj eller cardigan kan du bära klänningen på en begravning. Satsa på en välsydd svart klänning, gärna i siden. Så håller den väldigt länge. Läs livsstilsmagasinet Damernas Värld så får du tips på snygga svarta klänningar att satsa på.

Svarta byxor i klassiskt snitt

Alla kvinnor bör också ha ett par klassiskt svarta kostymbyxor i sin garderob. Byxor att både bära på arbetet, när du ska hålla ett föredrag, eller när du ska sitta i ett möte. Du låter överdelen skapa stilen. Vit skjorta och svart blazer ger ett tryck, vit sidenblus blir en helt och hållet annan stil. Med en svart klänning och ett par klassiska svarta byxor i din garderob är du redo för alla tillfällen i livet.

Snyggt på resan

Du ska ut och resa och vill naturligtvis se snygg ut. Det finns knep du kan ta till för att känna dig fräsch och välklädd.

På flygplanet

Det är härligt att ha en rolig resa framför sig. Om du gillar skönhet och mode vill du naturligtvis känna dig snygg på båda flyget och när du är framme på resmålet. Men ibland känns det som att verkligheten och bilderna i modetidningar som Elle inte alltid stämmer. I modemagasinens värld är folk alltid snygga när de resor, medan många av oss både får pandaögon och matfläckar. Först och främst är det klokt att skippa för mycket smink på flyget. Då slipper du få mascara under ögonen för att du tog en tupplur. När du kommer fram till flygplatsen kan du bara gå in på en toalett och sminka dig istället. För det andra ska du satsa på svarta eller mörka kläder med mönster. Det är lätt hänt att spilla kaffe eller mat när man sitter i flygstolen. Bär du svart så kommer det inte synas lika mycket.

Skrynkliga kläder

För att undvika skrynkliga kläder kan du med fördel resa i lite mjukare kläder. När du kommer fram till resmålet kan du byta kläder inne på toaletten, när du samtidigt sminkar dig.

Att svemestra

På sista åren har många svenskar medvetet valt att svemestra, alltså semestra i Sverige.

Sverigesemester

Svenskar är ett resande folk. Men på grund av klimatförändringarna har vi behövt börja ställa om vår resande. Därför är det fler och fler som har börjat svemestra, alltså semestra i Sverige istället för att åka utomlands på sommaren. Sverige är ett fantastiskt semesterland som erbjuder både kultur, vackra städer och troligt mycket natur, frihet och vatten. På grund av coronapandemin har svenskarnas semestrande i Sverige ökat än mer.

Den svenska naturen

Det som särskilt förknippas med att semestra i Sverige är naturen. Tack vare allemansrätten kan vi resa och campa var vi vill. Över hela landet finns det fina naturstigar och leder att vandra efter. Sverige har också mycket vatten: över hela landet finns tusentals sjöar och bäckar, men Sverige har också en väldigt lång kustlinje. Det ger möjlighet till att både paddla kanot, åka båt och segla. Var man än befinner sig i Sverige kan man alltid hitta ett ställe att bada på. Det är lätt att hitta en egen strand där man som familj, kompisgäng eller par, kan tillbringa en heldag utan att bli störd av andra.

Besöka Stockholm

Stockholm är också ett populärt turistmål för både svenskar och utländska turister. Det finns mycket intressant att upptäcka i Stockholm: Vasamuseet, Gröna Lund, Gamla stan och mysiga kaféer och massa restauranger. Stockholm är en väldigt grön och vacker stad uppbyggt på öar. Fortsätter du öster ut så kommer du ut i Stockholms skärgård med över 20 000 öar, kobbar och skär.

Res på din drömsemester

Att resa och att åka på semester är en del av den svenska livsstilen. För många handlar semester om rekreation, för andra är det en stor hobby.

Resa

Det är härligt att sitta och bläddra i resemagasinet Vagabond och upptäcka intressanta och annorlunda resmål att besöka världen över. Har du väl börjat resa är det svårt att sluta. Det blir en livsstil att besöka intressanta ställen i både Sverige och utomlands. Många svenskar reser utomlands flera gånger per år, både till städer och exotiska stränder.

Turismen, Corona och klimatet

Idag finns det tyvärr många klimataktivister som kan allt om FN:s agendor och jobbar därefter. Dessvärre kan detta tyvärr påverka vårt framtida resande. Vi kan således tvingas till att resa mindre och svemestra mer, upptäcka intressanta platser i vår närhet och i Sverige, vilket inte är fel om vi har valt det själva. Att bli tvingad till något är fel. Inom snar framtid kommer det troligen ett Coronapass som endast tillåter vaccinerade människor att resa. Så, den som inte vill vaccinera sig får troligen stanna hemma för resten av livet. Vissa kallar det tvångsvaccinering, men det intressanta är att detta pass kommer att ha en grön vinkling och kopplingar till FN:s agendor och klimataktivism, klimatet och aktivismen går hand i hand med Coronapassen.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

vetallt.se – Allt om livsstilvetallt.se – Allt om livsstil