Förändra din ekonomiska situation på ett år

Under så kort tid som ett år kan du förändra din ekonomi. Oavsett din ekonomiska situation idag, så kan du göra förändringar som hjälper dig framåt i livet.

Din ekonomiska situation idag

Din ekonomiska situation är summan av din inkomst och dina vanor. Många tänker att deras ekonomi beror på hur mycket pengar de får i lönekuvertet, men hur du hanterar dina pengar påverkar din ekonomiska situation mycket mer. Istället för att vänta på att få högre lön, att något under ska ske eller bara vara passiv, så kan du förändra ditt finansiella läget. Ju snabbare du börjar, desto snabbare kommer du att se resultat.

Ekonomiska vanor

Visst påverkar lönen hur god ekonomi du har, men det finns många höginkomtagare som trots sin höga lönen inte är skuldfria och som i slutet av månaden faktiskt inte har så mycket pengar kvar. Om du arbetar som butiksbiträde och tjänar 25 000 kronor i månaden och varje månad investerar 4000 kronor i aktier, så har du på ett år en aktieportfölj på 48 000 kronor. På två år har din aktieportfölj växt till 96 000 kr. Och då är inte ränta-på-ränta effekten medräknad. Om du däremot har en lön på 40 000 kronor och bara investerar 2000 kronor i månaden, så har du 24 000 kronor på ett år; 48 000 kronor på två år, samt ränta. Möjligheten att spara mycket är större desto högre lön du har. Men en person med lägre inkomst som sparar och investerar kommer i det långa loppet faktiskt har bättre ekonomi, än en höginkomsttagare som bara låter pengarna rinna mellan fingrarna. Det handlar om vilka ekonomiska vanor du har.

De 3# grunderna

För att förbättra din ekonomi ska du fokusera på de tre grunderna: spara pengar, investera pengar, betala av dina lån. Besluta dig för att du ska lyckas spara 4000 kronor varje månad. Lär dig mer om aktier och aktiemarknaden genom att läsa Dagens Industri, lyssna på ekonomipoddar och läsa informativa böcker, så att du kan göra goda ekonomiska val. Samtidigt arbetar du på att betala av dina lån. Börja med det minsta lånet, klädlånet på 6000 kronor eller soffan på 15 000 kronor. Betala av så snabbt som möjligt. Det är en skön känsla att känna att man hanterar sin ekonomi väl.

Du behöver också en nödbudget ifall olyckan eller arbetslösheten är framme. Om du inte har pengar sparade på banken bör du först spara ihop en nödbudget genom att lägga undan 4000 kronor varje månad. När du sedan har 48 000 kronor på bankkontot om ett år, då kan du fortsätta med att investera 4000 kronor varje år. Du kommer bli förvånad hur snabbt du kan förändra din ekonomi genom att medvetet spara, investera samt betala av dina skulder.